Mensen met een depressie en hun omstanders vinden het vaak lastig om depressie bespreekbaar te maken. Hierdoor hebben veel mensen het gevoel dat zij er alleen voor staan. Praten over depressie kan hier verandering in brengen.

Waarom is het goed om te praten over depressie?

Praten over depressie is goed omdat:

  • je je depressie niet meer hoeft te verbergen en je hier dus geen zorgen meer over hebt;
  • je omgeving ook sneller open tegen jou durft te zijn;
  • je in de toekomst makkelijker om hulp kan vragen;
  • je omgeving vaak minder hard oordeelt als ze weten wat er aan de hand is.

Tips om zelf depressie bespreekbaar te maken

Ben je depressief en wil je hier met iemand in je omgeving over praten? Op de website Samen sterk zonder stigma staan tips om een gesprek te starten over je psychische aandoening. Een paar voorbeelden van tips:

  • Hou er rekening mee dat degene met wie je praat vragen kan hebben.
  • Het kan handig zijn om folders en informatie mee te nemen over depressie.
  • De eerste reactie die iemand geeft op je verhaal hoeft niet blijvend te zijn. Geef iemand tijd.

Ook vind je op Samensterkzonderstigma.nl tips om een gesprek te starten als omstander van iemand met een psychische aandoening. Zo kun je al veel vragen of vooroordelen bij jezelf wegnemen door te lezen over iemands psychische aandoening. Zo vind je op deze website meer informatie over depressie

Waar kun je je verhaal kwijt?

Er zijn verschillende organisaties waar je je verhaal kunt vertellen en die je kunnen helpen.

Bij ernstige klachten is het verstandig om gelijk contact op te nemen met je huisarts. De huisarts heeft een sociale kaart met doorverwijsadressen (van zowel vrijgevestigd psychologen als instellingen).

Campagne Hey, het is oké, maak depressie bespreekbaar

Hey is een campagne die staat voor het begin van elk gesprek over depressie. Hey wil depressie voor iedereen bespreekbaar maken. De Hey campagne wil mensen bewegen zich niet af te sluiten, maar juist over depressie te praten. Bijvoorbeeld met campagnespots op radio en tv maar ook met activiteiten. 

Op 7 februari 2018 organiseerde Hey een uniek evenement: Moodcamp. De hoofdactiviteit op Moodcamp was een hindernissenloop (obstacle run) waarvan de obstakels waren gebaseerd op verschillende aspecten van depressie. Denk bijvoorbeeld aan Het zwarte gat, Het web of de Uit-balans-baan. Hierdoor leerden de deelnemers over depressie en ervaarden zij op een unieke manier ervaren hoe het is om met depressie te worden geconfronteerd.