Iedereen voelt zich wel eens somber of down. Zo’n sombere bui kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een ruzie of een teleurstelling. Of ziekte of narigheid in de familie. Meestal verdwijnt die sombere bui vanzelf. Tijdelijke somberheid hoort bij het leven. Maar houdt deze somberheid lang aan of is die bijna voortdurend aanwezig? En belemmert dat je in je dagelijks functioneren? Dan is er wat anders aan de hand. Dan kan het zijn dat je een depressie hebt.

(Een jongen zit te gamen. Daarna ligt hij met z'n kleren aan in bed. Even later komt de jongen beneden, waar een feestje aan de gang is. Hij prikt in een stuk taart, zucht en zet het weg. Zonder met de gasten te praten, staat hij op.)

BEKLEMMENDE MUZIEK

DOOR DE BEKLEMMENDE MUZIEK KLINKT ZACHT GEROEZEMOES

(Hij komt aan bij een skatepark. Als hij om zich heen kijkt, ziet hij het woord 'loser' tussen de graffiti staan. Thuis gaat hij meteen weer naar z'n kamer. En gaat alleen zitten gamen. Beeldtekst: 1 op de 15 jongeren heeft een depressie. Herken de signalen en praat erover. omgaanmetdepressie.nl.)

DOOR BEKLEMMENDE MUZIEK KLINKT GELACH

DE BEKLEMMENDE MUZIEK SPEELT VERDER EN STOPT DAN

DE BEKLEMMENDE MUZIEK SPEELT VERDER

(Een vrouw ligt voor zich uit te staren in bed. Haar man kust haar gedag terwijl ze haar oorbel in doet. Later kijkt ze naar haar weerspiegeling in de wijzerplaat van een klok tijdens een vergadering. Ze prikt in een salade, die ze wegzet zonder te hebben gegeten.)

BEKLEMMENDE MUZIEK

DOOR DE BEKLEMMENDE MUZIEK KLINKT ZACHT GEROEZEMOES

DE BEKLEMMENDE MUZIEK SPEELT VERDER EN STOPT DAN

(Op een roltrap kijkt ze om. Op het T-shirt van een vrouw staat: I never liked you anyway. Thuis trekt ze meteen de gordijnen dicht en kruipt in bed. Beeldtekst: 1 op de 20 mensen heeft een depressie. Herken de signalen en praat erover. omgaanmetdepressie.nl.)

DE BEKLEMMENDE MUZIEK SPEELT VERDER