Zelfhulp online (e-mental health)

Als je hulp wilt in het omgaan met je depressieve klachten, dan kan online zelfhulp een goede eerste stap zijn. Maar het kan ook een aanvulling zijn op een andere behandeling. Online hulp heet ook wel e-mental health.

Waardevolle hulpmiddelen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat online hulp goed kan helpen bij herstel. E-mental health is vooral waardevol voor mensen met lichte of matige klachten.

Hieronder staan 2 voorbeelden van e-mental health:

Stress? Slaap je slecht? Pieker je veel?

Ben je 18 jaar of ouder? En heb je last van stress, slaapproblemen of piekeren? Het zijn klachten die samenhangen met depressie. Er zijn online trainingen met informatie, tips en praktische oefeningen. De oefeningen helpen je om in je dagelijks leven om te gaan met stress, slecht slapen of piekeren. Je leert wat je zelf kunt doen om weer lekkerder in je vel te zitten. De nadruk ligt op doen: dus weinig lezen, en veel oefenen! Op snelbeterinjevel.nl kun je 3 trainingen gratis volgen.

Grip op je dip (voor jongeren)

Grip op je dip is er voor jongeren (t/m 26 jaar) die last hebben van somberheid én voor de mensen uit hun omgeving

Op de website van de Depressievereniging staat een breed aanbod aan e-health programma’s  beschreven. Zowel voor volwassenen als jongeren.

Eenvoudig toegankelijk

Veel van de online middelen zijn gratis of worden vergoed door je zorgverzekeraar. E-Mental Health is beschikbaar via internet op je pc of telefoon. Of bijvoorbeeld via een app.

Zo kun je bijvoorbeeld anoniem chatten met lotgenoten of hulpverleners. Er zijn online ook testjes beschikbaar of oefeningen die kunnen helpen bij je klachten.